preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Разболява ли днешният въздух?

Разболява ли днешният въздух?

Поредно изследване доказва, че замърсяванията на околната среда над Европа разболяват хората. За съжаление това проучване потвърждава предишни констатации, че и децата, които растат в райони с по-високи нива на замърсяване, са изложени на риск от болести на белите дробове.

Освен това са налице и доклади, посочващи, че хората с наднормено тегло са особено уязвими на негативните ефекти от мръсния въздух и често страдат от белодробни възпаления. Водещият автор на изследването - Мартин Адам, твърди, че данните показват как замърсяванията на околната среда се отразяват изключително зле не само на здравословното състояние на децата, но и това на възрастните хора.

Така специалистите апелират за пореден път, че трябва да се вземат спешни мерки за справяне с този проблем, за да се гарантира здравето на населението. Според СЗО замърсяване на въздуха в стойности извън нормите е причина за 7 милиона преждевременни смъртни случаи през 2012 година. А от тях 3.7 милиона се дължат на лошо качество на въздуха в откритите пространства.

В това първо по рода си мащабно проучване се оценяват замърсяванията на въздуха над Европа, както и белодробното здраве на населението на континента. Били проследени нивата на азотен оксид, прахови частици и други. Участниците в изследването наброявали 7613 души. С помощта на специален апарат е измерена вместимостта на белите дробове, т.е. максимален обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване. Този метод се нарича спирометрия и е бил приложен на възрастни хора, населяващи Швейцария, Франция, Германия, Италия, Белгия, Испания и Швеция.

От СЗО се борят активно за предотвратяване замърсяванията на въздуха, но въпреки напредъка, все още 80 % от хората, населяващи градовете, са изложени на по-високи нива на замърсяване. Мисията на организацията е да повиши информираността сред хората, за да могат те сами да се защитават и не на последно място - да пазят околната среда.

Още: Хубаво ли е под дъжда?

Тази статия е на:ezine.bg