preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Хайде на море

Хайде на море

Уникалният състав на солената морска вода помага за поддържане на цялостното здраве, включително на кожата. Благоприятен ефект върху дейността на организма оказват минералните соли, олигоелементи, кислород и др.

Солите и олигоелементите в морската вода се попиват от порите на кожата и я реминерализират. Процесът има ползи за балансирането на физиоличните процеси в кожата. Когато се къпем в морето, в епидермиса проникват електролити, които благоприятстват ускоряването на обмяната на веществата и функционалното състояние на клетките. По химичен състав морската вода е изключително близка до кръвната плазма на човек. Това разбира се не е случайно. Все пак една от теориите на човечеството за неговото създаване е свързана със световния океан.

Известни са около 112 химични елемента, намиращи се в морската вода, които присъстват и в човешкия организъм. Тези вещества и минерали оказват изключително мощно въздействие върху физиологичните процеси в човешкия организъм като кръвообращение, дишане, обмяна на веществата, хормонална регулация. Освен чрез химичния си състав, морската вода влияе и благодарение на физичните си свойства - температура и плътност. Най-бързо и осезаемо се повлиява сърдечно-съдовата система. За хора страдащи от разширени вени разходките покрай брега с потопени във водата до коленете крака е истинска лечебна процедура с моментален ефект. За хора с обменни и хормонални заболявания свързани с нарушена дейност на щитовидната жлеза, вдишването на т.н. "йодни пари" има доказани резултати. Онези, които страдат от алергии и сенни хреми също се чувстват прекрасно на морския бряг защото във въздуха почти не присъстват алергени и други дразнещи частици, които предизвикват алергичните реакции в градска среда. Хора с белодробни оплаквания също имат шанс да изпитат облекчение, защото солените изпарения във въздуха и микроскопичните капчици вода, които се поглъщат чрез дихателната система оказват очистващо, успокояващо и укрепващо дихателните пътища въздействие подобно на лечебна инхалация. За страдащите от синузит попадането на известни количества морска вода в носните кухини също е изключително полезно.

Още в древността Хипократ открива колко благотворно се отразява морската вода върху тялото на човека. Натриевият хлорид в морската вода поддържа в норми киселинно-алкалния баланс. Може би сте забелязали, че след няколко дни къпане в морето, кожата ви изглежда по-здрава и подмладена.

Калцият ни освобождава от стреса, подобрява състоянието на съединителната тъкан, предпазва от инфекции и помага за заздравяването на раните.

Магнезият подобрява обмяната на веществата, предотвратява развитието на алергии, отпуска мускулите, премахва нервността.

Бромът и сярата елиминират патогенните гъбични заболявания и има благоприятен ефект върху кожата като цяло.

Хлорът участва в процеса на образуването на кръвната плазма и стомашния сок.

Калият прочиства клетките.

Йод - Морските въздушни струи са богати на йод, не съдържат алергени и прах и имат възстановяващи и антибиотични свойства. Честото и продължително къпане в морето укрепва имунитета и помага на организма да преодолее сам много хронични заболявания - намалява повишено кръвното налягане, нормализира холестерола и помага на мозъка ни.

Билки

Цинкът предотвратява развитието на тумори и укрепва имунната система. Манганът пък участва активно във формирането на костната тъкан.

Желязото предпазва от анемия и транспортира кислорода до всички части на тялото. Силицият укрепва структурата на всички тъкани.

Част от тази статия е на: diabetnews.bg, framar.bg.