preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

На плаж с какаово масло

На плаж с какаово масло

Екзотичното какаово масло все по-често е обект на нашия интерес - и има защо. Без съмнение причина за това са неизброимите му ползи. Когато искаме да премахнем локални възпаления на кожата, да въздействаме върху псориазис, акне, стрии и белези. Когато трябва да се погрижим за кожата, изложена на силно слънчево греене - какаовото масло прави ефективен филтър за UV-лъчите, хидратира и предпазва от изсушаване, съдейства за създаването на хубав тен, при това - предпазвайки от изгаряне. Обработената с какаово масло кожа става мека и еластична; то е доказано средство за борба с преждевременното стареене на епитела и образуването на бръчки и пигментни петна.

Има няколко прости признака, по които суровото какаово масло може да бъде разпознато:
За разлика от рафинираното - бяло - какаово масло, то е бежово, жълтеникаво или кафеникаво. Суровото има сладък шоколадов аромат, докато рафинираното е почти без мирис. Студено пресованото остава твърдо на стайна температура, а рафинираното омеква. За да промени тази характеристика, суровото какаово масло трябва да бъде в контакт с човешко тяло - температурата му на топене е 35-36 градуса.

Слънцезащита
Чудесното какаово масло е едно от трите с тропически произход, които притежават свойства за естествена слънцезащита – другите са кокосово и масло от карите (hera.bg). Те са доста гъсти, не попиват изцяло и не се изпаряват, което позволява да образуват върху кожата натурален защитен филм с UV-фактор от 2 до 5. Сред споменатите три нашето какаово масло е най-наситено и плътно, затова при потребност от слънцезащита е добре да го смесим с друго – например кокосово или с добър антиоксидант като сусамовото. Комбинацията от естествени масла не само е добра слънцезащита, но и съдейства кожата да остане хидратирана и да придобие великолепен загар. С какаово масло можем да получим чудесен тен, без да изгорим.

Използва се още при: масаж против стрии, целулит, за устни и лице, акне, рани, екземи и др.

Тази статия е на: lekar.bg