preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Токсоплазмоза

Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е широко разпространена сред хората и много топлокръвни животни. Причинителят Toxoplasma gondii е вътреклетъчен паразит. Котките са единственият краен гостоприемник. Те отделят яйца във фекалиите, които могат да заразяват само след съзряването си (спорулирането) в околната среда, което изисква 1 до 5 дена. Хората и животните се заразяват главно чрез приемане на заразени с яйцата храна и вода. След поглъщането на яйцата обвивката им се разрушава в червата и от тях се отделят т. нар. спорозоити, които се размножават в чревните клетки и се образуват бързо делящи се форми, разпространяващи се във вътрешните органи чрез кръвта и лимфата. Попадат най-често в скелетната и сърдечната мускулатура, черния дроб, мозъка и там образуват бавно делящи се цисти. Другият начин на заразяване е чрез поглъщане на сурово месо от животни, което вече съдържа такива цисти. Попадайки в храносмилателния тракт, те се разпространяват по цялото тяло, загнездвайки се по същия начин в тъканите.

Жизненият цикъл на T. gondii завършва в червата на котката при поглъщане на съдържащо цисти месо. В тях се образуват ооцистите и се отделят с фекалиите, т. е. тя има решаваща роля за разпространението на токсоплазмата. И поради това, че заболяването се предава през плацентата и може да увреди плода, основният въпрос за общественото здравеопазване е отглеждането на котки в дома на бременни жени. Много често пред тях стои въпросът за отказването им от домашния любимец.

Заразените котки почти никога не показват признаци на заболяване. Периодът, през който отделят яйца с изпражненията и могат да заразяват хора, е много кратък (2-3 седмици). Той настъпва само след първото заразяване на котката. Поради навиците им да се почистват и ближат редовно и ако не са болни (и имат диария), не могат да се установят остатъци от фекалии по козината на котките. Затова вероятността за заразяване на човека при пипане и галене на котките е минимална или несъществуваща и се счита за безопасно отглеждането на домашни котки дори и от бременни жени.

Котките често заравят фекалиите си в мека пръст, в саксии, в сено и др. Опасността от инфектиране чрез заразена от безстопанствени котки почва, а също и от неизмити плодове, замърсени ръце и др., е много по-голяма отколкото чрез котките, отглеждани вкъщи, още повече че безстопанствените котки ловуват птици и малки бозайници, в които се поддържа цикъла на токсоплазмите - т. е. при външните котки токсоплазмозата е много по-разпространена.

За предпазване от заразяване след работа с месо ръцете винаги трябва да се измиват с вода и сапун. Съдовете, влезли в контакт със суровото месо, също трябва да се измиват добре. Трябва да се избягва опитване на подправените кайми, или на месото по време на готвене. Бременните жени не трябва да имат контакт със сурово месо (особено свинско) и с котешки фекалии. Пясъкът от котешката тоалетна трябва да се почиства всекидневно, преди ооцистите да се развият и да станат заразни или фекалиите да се измиват с течаща вода. Най-добре е някой друг да извършва това вместо тях. При работа с почва да се слагат ръкавици. Плодовете и зеленчуците да се измиват добре преди ядене.

Поради това, че котките се заразяват най-вече при консумиране на месо, съдържащо цисти, домашните котки трябва да се хранят със суха, консервирана или сготвена храна. Котките не трябва да ядат сурово месо, органи или кости и е добре да се задържат вкъщи, за да не ловуват. Кофите за отпадъци трябва да се покриват, за да се избегне яденето на месни отпадъци от котките.

Начини на заразяване:
• Фекално-орален чрез поглъщане на заразени храни или течности
• Зоонозен (от животно на човек)
• Конгенитален - вътреутробно предаване на паразита
• При трансплантация на органи или кръвопреливане от токсоплазма-позитивни донори

Симптоми:
Повечето хора инфектирани с токсоплазма, нямат оплаквания. Само малка част от заразените хора имат симптоми, защото имунната система на здравия човек обикновено не позволява на паразита да предизвика заболяване. Някои хора с токсоплазмоза развиват неспецифични, подобни на грип симптоми - болки в мускулите или подуване на лимфните възли, в течение на месец и повече.
Изключение правят хората с подтиснат имунитет или неразвит имунитет, където инфекцията с токсоплазма може да предизвика сериозни здравословни проблеми. При имунокомпроментираните индивиди се развива доживотна инфекция, съпроводена с тежки церебрални и/или зрителни поражения.

Тази статия е на: doctoronline.bg - Д-р Юлияна Коджабашева, genicalab.com

Още: Микроорганизми влияят на поведението.