preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Микроорганизми влияят на поведението

Микроорганизми влияят на поведението

Може да ви стори странно, но някои учени свързват шизофренията с наличието на прости микроорганизми.

Известни са случаи за подобно пагубно влияние върху животинското съзнание. За милиардите години свое съществуване най-простите микроорганизми, появили се в зората на еволюцията, са изработили възможно най-надеждните механизми за оцеляване. И един от тях е именно това - контрол над поведението на организма на „носителя”, вкл. и на човека.
Наскоро учени от Оксфордския университет открили, че широко разпространеният сред човека паразит токсоплазма има способността да влияе върху поведението на „носителя” си. В хода на изследване те установили, че плъховете, чийто мозък е поразен от токсоплазми, се стремели да бъдат изядени от котките - те фактически са крайни приемници на токсоплазмите. Докато умствено здравите плъхове панически избягвали местата, белязани от котешка урина, то плъховете, носители на паразита, губят своя защитен механизъм и дори напротив - усещат настойчив интерес към миризмата, а това, в крайна сметка, става причина за смъртта им.

След като тези паразити предизвикват такава коренна промяна в поведението на животните, дали могат да бъдат опасни и за човека? - се запитали специалистите. Според изследванията на д-р Фулър Тори, директор на лабораторния център на института за медицински изследвания „Стенли” в Мериленд, съществува връзка между заразяването с токсоплазмоза и шизофрения при човека. Може би защото паразитът уврежда клетките, които обкръжават и поддържат нормалното функциониране на невроните. Освен това според статистически данни бременните жени с повишени нива на антитела срещу токсоплазма много по-често раждат деца, предразположени към шизофрения. „Разбира се, ние не можем да твърдим, че заразяването с тези паразити задължително води до развитие на шизофрения, но изследвания показват, че в някои случаи все Пак се стига до там” - коментира д-р Джоан Уебстър от Лондон.

Тази статия е на: lekuva.net - вестник „Доктор”

Още: Токсоплазмоза