preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Желязото и дефицитът му - Важно

Желязото и дефицитът му - Важно

Известно е, че високото съдържание на желязо в някои храни може да провокира възникването на опасни и смъртоносни заболявания. Но недостигът на този елемент също може да е вреден за нас. Как да намерим златната среда, разказва терапевтът Лариса Егунева.

Ролята на желязото в организма

Преди всичко желязото е необходимо за синтеза на хемоглобин, съответно за транспортирането на кислород към тъканите и органите. Желязото влиза в състава на мускулната тъкан и ензимите на тъканното дишане, участва в синтеза на колаген, което означава, че от него зависи състоянието на кожата, косата и ноктите, костната тъкан, сухожилията и мускулните връзки.

Желязото осигурява нормалното функциониране на главния мозък и влияе на състоянието на имунната система.

В организма се съдържат приблизително 4 грама желязо. Oколо 60% от него се намират в хемоглобина, 30% се намират в депата (черния дроб, далака и др.), 3.5% - в миоглобина, 0.5% в състава на тъканните ензими и 0.1% в кръвната плазма.

Потребността на организма от желязо

Желязото постъпва в организма с храната. Потребността от него зависи от възрастта и пола.

Ежедневна потребност от желязо мг/ден
Новородени 0.5-1.5
Деца 0.4-1.0
Юноши (момчета и момичета) 1.0-2.0
Мъже; жени в период на менопауза 0.5-1.0
Жени в детеродна възраст 0.7-2.0
Бременни жени 2.0-5.0

В рамките на едно денонощие жените консумират приблизително 2000-2500 ккал, които съдържат около 10-20 мг желязо. Но само 2-2.5 мг от тях могат да бъдат абсорбирани от стомаха - това е предела на всмукване на този минерал.

При повишена потребност на организма от желязо (бременност, кърмене, интензивен растеж, периодични кръвотечения) процентът на всмукване на желязо от стомаха се увеличава двойно или тройно. Едновременно с това организмът губи близо 1 мг желязо дневно - при уриниране, дефекация, потене, падане на косми и мъртви кожни клетки.

В състава на хранителните продукти желязото присъства в различни форми:

  • Хемово желязо;
  • Желязо на различни белтъчини и соли - двувалентно и тривалентно желязо.

В стомаха най-добре се абсорбира хемовото и двувалентното желязо. За усвояването на тривалентното желязо е необходима солна киселина в стомашния сок и витамин C.

Източници на желязо

Добър източник на хемово желязо е крехкото месо - близо 23% от него се усвояват от организма. Други източници на желязо са овесът (4.2 мг/100 гр.), гъбите (3.9 мг/100 гр.), прасковата и нарът (от 3 до 4 мг/100 гр.). Малки количества желязо се съдържат в ябълките, млякото и зърнените храни.

Трябва да се има предвид, че количеството калций и фосфор, съдържащо се в млякото и сиренето, може да възпрепятства усвояването на желязо. Поради същата причина препаратите, съдържащи желязо не трябва да се приемат в комбинация с таблетки калций. Храната, богата на желязо трябва да се комбинира с храна с високо съдържание на витамин C.Чаша пресен портокалов сок удвоява всмукването на минерала. Растителната храна с високо съдържание на желязо в трудноусвоима форма може да се консумира в комбинация с малко количество риба или крехко месо.

Какво понижава всмукването на желязо в стомаха?

1. Намалена киселинност на стомашния сок.

2. Ниско ниво на желязо в храната (вегетарианско хранене).

3. Дефицит на витамин C.

4. Прекалено високо съдържание на цинк и мед в храната.

5. Възпалителни процеси в стомаха.

6. Тестени храни и бобови култури (голяма част (60%) от желязото в тях е свързано с фитинова киселина, която не му позволява да се усвои от организма).

7. Употребата на големи количества чай или кафе.

Какво означава анемия?

Анемията е състояние, при което се наблюдава понижено количество на хемоглобин и еритроцити. Най-разпространена е желязодефицитната анемия - при която е понижено съдържанието на желязо в кръвния серум и депата. В резултат се нарушава синтеза на хемоглобин, транспорта на кислород към тъканите и органите, наблюдават се трофични разстройства. Най-често от желязодефицитна анемия страдат децата, младите и бременните жени. В края на бременността почти всяка жена има скрит дефицит на желязо.

Причини за анемия

Желязодефицитната анемия се развива тогава, когато в продължение на дълъг период от време разходът на желязо превишава неговото постъпване в организма. Това може да се наблюдава в следните случаи:

Билки

1. Недостатъчно (неадекватно на потребностите) постъпване на желязо с храната

При деца до 1 година желязодефицитът и развитието на анемия обикновено са свързани с несвоевременното заместване на майчината кърма с адаптирано мляко. Желязото от гръдното мляко се усвоява много по-добре от това, което се съдържа в изкуствените бебешки храни. В случай, че майката не е в състояние да кърми през първите 7 месеца от раждането, детето трябва да получава богата на желязо детска храна.

Особено внимание изискват:

  • недоносените деца, в организма на които не се е образувал достатъчен запас от желязо;
  • често и продължително боледуващите деца - при тях се наблюдава нарушено транспортиране на желязо и по-висок от нормалното негов разход;
  • тийнейджъри, спортисти, хора на преклонна възраст, вегетарианци.

Бързият растеж на детето може да доведе до развитие на скрит дефицит на желязо. При това се нарушава развитието на мозъка, влошават се паметта, вниманието, емоционалните реакции и моторните навици. Дефицитът на желязо при юношите (особено при момичетата) се усилва при гладуване.

При хората на преклонна възраст желязодефицитът е свързан с еднообразното и бедно хранене. При спортистите се разглежда като професионално заболяване.

2. Често нарушенията в абсорбцията на желязо в стомаха се съчетават с нарушено всмукване на други питателни вещества или са свързани с понижена киселинност на стомашния сок и дефицит на витамин C. При нарушено функциониране на черния дроб (вирусно, токсично увреждане, нарушено кръвообращение и др.), в резултат от намален синтез на трансферин, се нарушава пренасянето на всмуканото желязо към тъканите и органите.

3. Хроничната кръвозагуба при жените в менопауза и възрастните мъже, при които се наблюдава кръвотечение от стомашно-чревния тракт (язвена болест, ерозия, хемороиди) също води до големи загуби на желязо. При децата това състояние може да се наблюдава при хелминтози - заболявания, които се причиняват от паразитни червеи, наречени хелминти.

Продължителните и обилни менструални кръвотечения са честа причина за желязодефицит при жените. До 75% от здравите жени губят по време на менструация 20-30 мг желязо. В останалите до следващата менструация дни организмът компенсира тази загуба и анемия не се развива. При мъжете често срещана причина за прекомерна загуба на желязо са кръвотеченията от пикочния мехур.

Разход на желязо за нуждите на ембриона и плода

По време на бременност за нормално развитие и растеж на плода се изисква голямо количество желязо. Тези потребности обикновено надвишават значително съдържанието на желязо в дневното меню и възниква необходимост от профилактичен прием на лекарствени средства.

По време на раждане жената губи около 150-200 мг желязо, а след това за нормална лактация се изискват още 900 мг. Често изразеният желязодефицит или анемия нарушават синтеза на гръдно мляко и бебетата трябва да преминат към изкуствено хранене.

Фактически 80-100% от жените по време на бременност и кърмене имат намален запас от желязо. Организмът е в състояние да възстанови тази загуба в продължение на 3-5 години. Ако жената роди повторно преди да измине този срок, при нея неизбежно се развива анемия.

5. Някои лекарствени средства понижават всмукването на желязо в стомаха. Честият или продължителен прием на такива лекарства може да доведе до желязодефицит. Към тези лекарства спадат нестероидните противовъзпалителни средства (аспирин, диклофенак, индометацин, парацетамол и др.), антиациди (алмагел, маалокс) и тетрациклини.

6. Донорство

Загубата на желязо при еднократно вземане на 500 мл кръв съставя 250 мг. Имайки предвид, че желязото се всмуква от стомаха в количество 2-2.5 мг на денонощие, то тази загуба може да се компенсира за 4 месеца.

При жените в детеродна възраст, които ежемесечно губят по 30 мг желязо при менструация, максималната честота на даряване на кръв не трябва да превишава 2 пъти годишно.

При мъжете оптималната честота съставя 3 пъти в годината по 500 мл кръв. В случай, че се налага по-често даряване на кръв е необходимо веднъж годишно да се прави анализ за определяне нивото на феритин в кръвта за оценка на железните депа в организма.

7. Други причини

Хронични инфекции (туберкулоза и др.), интоксикации, хиповитаминози, злокачествени новообразувания.

Как се проявява анемията?

Много е важно да се прави разлика между понятията желязодефицит и анемия. Желязодефицитът е постепенно изтощаване на запасите от желязо в организма, а анемията е крайното проявление на дефицита на желязо и се изразява с намалено количество хемоглобин.

Разграничават се 3 стадия на желязодефицит

I стадий - наблюдава се недостиг на желязо в депата.

При този стадий запасът от желязо в организма е понижен или напълно отсъства, но концентрацията на желязо в кръвния серум остава нормална. Клинични симптоми не се наблюдават. С помощта на обикновените лабораторни методи за изследване да се диагностира желязодефицит в този стадий е невъзможно.

II стадий - латентен желязодефицит без анемия.

При този стадий се наблюдава понижена активност на желязосъдържащите ензими. Появяват се изменения в кожата, косата и ноктите и промяна на вкуса в устата. Възможно е леко пожълтяване на ръцете и колумелата, вследствие на нарушения обмен на каротин. Появява се чувство на слабост. Киселинността на стомашния сок се понижава, което още повече забавя всмукването на желязо.

III стадий - Желязодефицитна анемия, при която се наблюдава понижение на хемоглобина, еритроцитите и хематокрита.

Този стадий е придружен от световъртеж, сърцебиене, задух и припадъци. Дефицитът на желязо предизвиква понижаване на имунитета, което става причина за чести респираторни заболявания и вирусни инфекции. За този стадий е характерна мускулната слабост. В резултат болните често изпускат урина при кашляне или смях.

Анемията усложнява протичането на бременността и раждането и влияе върху развитието на плода. Възможни са усложнения като хестоза, преждевременно раждане и хипотония.

В следродилния период са възможни гнойно-септични заболявания. Лактацията при майките с анемия продължава средно 3.5 месеца, докато при здравите жени този период съставя около 6.8 месеца. Средният обем мляко, който се отделя през първите 3 месеца на лактация при жени с анемия е около на 60 мл на ден, а при здравите е приблизително 110 мл.

Дори при латентен желязодефицит при 59% от жените се наблюдава неблагоприятно притичане на бременността.

Анемията може да забави развитието на плода. При новородените бебета се наблюдава голяма загуба на телесна маса, понижена способност за възстановяване и бавно зарастване на пъпната раничка.

Дефицитът на желязо и недостатъчното му депониране по време на вътреутробното развитие способства за възникване на желязодефицитна анемия при новородените деца, което води до нарушен синтез на хемоглобин, забавяне на умственото и моторното развитие и нарушения в имунния статус.

Предозиране с желязо

В организма на човека отсъстват механизми за бързо извеждане на излишното количество желязо. Повишеното постъпване на този минерал води до повишена концентрация на депониращите желязо белтъчини - феритин и хемосидерин. Когато тези белтъчини се наситят с желязо, те се отлагат в клетките на различни органи, водейки до тяхната смърт. Развива се тежка хиповитаминоза C, остеопороза, поражения на тъканите, нарушава се функцията на сърдечно-съдовата система, развива се цироза на черния дроб и др.

Основни причини за повишено съдържание на желязо в организма:

1. Наследствено заболяване, при което всмукването на желязо в стомаха е повишено, независимо от неговото съдържание в организма. Най-често такива заболявания се срещат при мъжете и се проявяват на възраст 35- 55 години.

2. Неадекватна терапия с препарати с желязо, особено при вътремускулно въвеждане. Лечението на дефицита на желязо трябва да се провежда под наблюдението на специалист!

3. Многократно преливане на кръв;

4. Заболявания на черния дроб;

5. Повишено количество на желязо в дневното меню при злоупотреба с алкохол. Алкохолните напитки увеличават всмукването на желязо в стомаха, а някои от тях (такива като бира в метална кутийка) съдържат големи количества желязо.

6. Анемии с нарушена еритропоеза (сидеробластна, апластична анемия).

Къде е златната среда?

Имайки предвид, че дефицитът на желязо провокира нарушения в работата на целия организъм, а лечението му е продължително и сложно, то най-добре е процесът да се предотврати преди неговото възникване. Пълноценното разнообразно хранене е залогът към успеха. Умереният прием на разнообразна храна ще изключи развитието на анемия и няма до доведе до предозиране с желязо.

При планиране на бременност е важно да се определи достатъчен ли е запасът от желязо в организма, но въпросът за необходимостта от приемане на препарати с желязо трябва да се решава само от специалист.

Тази статия е на: revita.bg

Още: Пречи ли желязото на пробиотиците?, Желязо, Aбсолютни елементи - най-важни за организма.