preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Разширени вени - тромбофлебит

Разширени вени - тромбофлебит

Най-опасното при тромбофлебита е когато в грапавините на вените кръвта спира да се движи.

Причини за развитието на болестта са повишаване на съсирваемостта на кръвта, забавената скорост на кръвопотока и изменението на стените на кръвоносните съдове (вените). Понякога причини за заболяването могат да бъдат усложнения след раждане, операции, инфекциозни заболявания. Към тромбофлебит са склонни бременни жени и хора които стоят продължително прави без да се движат. Различават се два стадия на заболяването - остър и хроничен, а в зависимост от разположението на вените могат да бъдат вътрешни и външни. При разширени вени много често болните вдигат висока температура изпитват болки в крайниците, а при по-тежки случаи краката може да отичат при продължително стоене прав. В легнало положение когато краката се поставят по-високо от главата болките и отоците изчезват. Най-опасното при тромбофлебита е когато в грапавините на вените кръвта спира да се движи, съсирва се и ако се откъсне съсирек той може да запуши кръвоносен съд.

Ако такъв съсирек попадне в мозъка може да предизвика инсулт, в областта на сърцето - инфаркт, в краката - варикозни рани и гангрена, в белия дроб - емболия. Разширените вени и тромбофлебита изключително много зависят от чистотата на кръвта за която са отговорни черния дроб, бъбреците и костната система (костния мозък). За правилно лечение на заболяването ние трябва да подобрим състоянието на кръвта. Ако черния дроб и бъбреците не чистят добре кръвта, отпадъчните продукти (умрели червени и били кръвни телца, холестерол и др.) остават в кръвта, тя се замърсява и сгъстява, започва да се движи по-бавно което вече е предпоставка за съсирване на кръвта, образуване в началото на малки тромбчета които запушват малките кръвоносни съдове. При това се нарушава доставката на хранителни вещества към клетките около тези малки кръвоносни съдове, някои от клетките започват да гладуват и умират в резултат на което мускулатурата отслабва, определени органи към които като цяло е нарушено квъвоснабдяването в резултат на запушване на кръвоносните съдове започват да боледуват. Тези процеси в мозъка водят също до умиране на клетки в мозъка и колкото по-сериозни са запушванията толкова повече клетки умират и толкова по-бързо се развива склерозата. А запушването на магистрален кръвоносен съд може да доведе до инсулт, дори и смърт. Тромбозата в областта на коронарните кръвоносни съдове може да доведе до инфаркт на миокарда.

При разширените вени на краката и тромбофлебита се препоръчва лечение с компреси от пчелен мед, като на болните места се правят компреси с пчелен мед намазан на парче хартия в началото продължение на 2 часа, а след 3 - 4 дни компресите могат да се оставят и цяла нощ. Курса на лечението е 45 - 50 дни.

Вътрешно, разширените вени и тромбофлебита може да се лекуват, като се пият по 10 - 20 капки 3 пъти на ден от настойка от конски кестен. Тази настойка може да се приготви и при домашни условия: 10 гр. цветове или плодове от конски кестен без черупката се нарязват на ситно заливат се с 100 мл. спирт или силна домашна гроздова ракия. Кисне от 7 до 10 дни на тъмно и хладно място периодически се разбърква след което се прецежда и се пие по горе оказания начин.

За зарастване на варикозните рани от тромбофлебита може да използвате следните рецепти: 3 лъжици нарязани листа от черница се варят в 1 литър вода 10 минути. След 30 минути се прецежда подслажда се с 2 супени лъжици пчелен мед и се пие 3 пъти на ден по 100 гр. преди ядене. 1 кг. ситно нарязани кори от леска се вари в 2 л. вода докато се получи гъста каша, след като изстине се прецежда разбърква се със 600 гр. пчелен мед и се поставя в буркан. С 1 супена лъжица от получената смес се намазва по-голям лист от подбел и се прави компрес върху разширените вени. Лечението продължава 10 - 20 дни докато вените се приберат.

Орехови ядки 120 гр. се поставят в 200 мл. мастика в продължение на 25 - 30 дни, след това се счукват за да се получи каша и с нея се налагат разширените вени като компрес за цяла нощ. Лечението се прави поне 15 - 20 дни.

По същият начин може да се направи смес за компреси от листа широколист жиловлек 8 - 12 листа се смачкват добре, разбъркват се с 200 гр. пчелен мед и с получената смес се правят компреси както с жиловлека.

Същата рецепта може да се направи и с листа от лоза. За лечение на варикозните рани може да се използва мехлем направен от прополис. Прополиса предварително се разтваря в спирт. 15 гр. прополис се разтваря в 100 гр. спирт след 10 - 15 дни се прецежда, спирта се смесва с 200 гр. несолена свинска мас вари се на бавен огън докато спирта се изпари, поставя се малко восък да се сгъсти, разбърква се добре, налива се в бурканче и с този мехлем се мажат варикозните рани.

За профилактика и качествено лечение на разширени вени и тромбофлебит е хубаво да поддържате черния дроб и бъбреците в много добро състояние за да е чиста кръвта, това успешно може да се извърши със следната рецепта:
1. кори бреза - 20 гр.
2. кори дъб - 20 гр.
3. плод конски кестен - 20 гр.
4. исландски лишей - 50 гр.
5. стрък полски хвощ - 50 гр.
6. корен къпина - 100 гр.
7. цвят жълт смил - 50 гр.
8. стрък камшик - 100 гр.
9. стрък комунига - 100 гр.
Начин на употреба: 2 супени лъжици ситно нарязани билки се варят 5 мин. в 500 гр. вода. След 30 мин. се прецежда и се пие 3 пъти на ден по 100 гр. преди ядене.

Отделно могат да се правят бани по 30 мин. вечер с отвара от коренищата на мъжка папрат. За целта 1 кг. корени се варят в 5 литра вода 2 часа, това количество е за 5 бани. Правят се общо 30 бани. При запушени вени е желателно да се посъветвате със специалист и в същото време може да използвате следната рецепта като помощно средство:
1. лист мечо грозде - 50 гр.
2. лист мента - 50 гр.
3. лист маточина - 50 гр.
4. лист коприва - 50 гр.
5. корен коприва - 50 гр.
6. плод конски кестен - 20 гр.
2 супени лъжици от билките се заливат с 500 гр. вряла вода, оставят се да киснат 2 часа. Прецеждат се и се пият 3 пъти по 100гр. преди ядене.