preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

България е на първо място в Европа по износ на билки

България е на първо място в Европа по износ на билки

България е на първо място в Европа по износ на билки, показват данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите в страната. Според тях страната ни печели по 30 млн. евро годишно от експорт на лечебните растения.

В навечерието на един от най-старите празници у нас - Еньовден, българските билкари очакват още повече приходи. Според фармацевта Йонка Димитрова билковият бизнес у нас се развива доста бурно. Българският климат и географска ширина са благоприятни за лековитите растения. За нуждите на нашата икономика се ползват около 1000 тона билки годишно, а останалите количества се изнасят. Растенията се използват най-вече във фармацията за производство на хранителни добавки и за лечението на много болести.

„Търсенето на билките е голямо, така че лично за фармацевтите, занимаващи се с тази дейност, е доста добър бизнес“, посочи Димитрова. Данни на Асоциацията на билкарите и гъбарите у нас показват, че България се нарежда на първо място в Европа по износ на лечебните растения, като най-предпочитани са корените и листата от коприва. Още: Детоксикиращото действие на копривата.

За българите, лечението с родни билки е значително по-евтино, отколкото за чужденците които ползват наши растения. Цената на 250 г микс струва около 10 лева /средно/, което е с близо 30% по-евтино, отколкото цената в чужбина.

Фармацевтите у нас се жалват, че естествените находища на лековити растения намаляват, а използването им в световната промишленост нараства.

Тази статия е на: investor.bg - Видео с репортажа

Още: Най-богатата държава