preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Преди плуване

Преди плуване

Плуването е много полезен спорт за развитието на цялото тяло. Подготовката преди това е важна и касае всички, които са решили да се пуснат по течението в жегите.

Едно от най-важните неща които трябва да направите е да проверите температурата на водата, защото в противен случай са възможни сериозни последици засягащи здравето. Температурата на водата е строго индивидуална за всеки човек и се определя според тегло, възраст, здравословно състояние, дори според това колко енергия смятате да изразходите докато сте във водата. Нормалните граници на температурата по принцип са от 25 до 28 градуса по Целзии. Водата не бива да е много студена. Освен това не се хвърляйте изведнъж, за да не стресирате тялото, а започнете бавно по малко да се мокрите.

Хипотермия е състояние на организма, при което телесната температура пада под 35 градуса. Ниска за осъществяване на нормално функциониране на организма. Когато сте продължително време в студена вода организмът не може да възстанови изгубената топлина - телесната температура започва да пада. Симптомите при намалена телесна температура са: треперене, загуба на памет и ориентация.
Хипертермия пък е обратното - повишаване на телесната температура. Тялото няма възможност да се охлади когато условията са извън нормалните граници. Симптомите са: обезводняване, гадене, главоболие.

Преди да се запътите към вълните не прекалявайте с яденето, дори след като сте плували и сте изразходили много енергия, отново внимавайте да не ви стане тежко на стомаха и да загубите възможността да излезете от водата. Като влизате в началото на плитко, оглеждайте се за да не нараните ходилата си от счупени стъкла или други остри предмети ако сте на открито - а дори и на басейн. Друго нещо което трябва да запомните преди плуване - вземете си безопасна игла. Във водата може да се получи схващане, поради една или друга причина. За това всички плувци си закачат безопасна игла на банските и ако се получи схващане се убождат на това място. За да избегнете схващането много важно е да направите и разгрявка на цялото тяло.

Още: Хайде на море, Шоколадовият тен през лятото и вредата от солариумите.