preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Музиката като средсво против стреса

Музиката като средсво против стреса

Как и защо музиката влияе добре на здравето ни?
От години съществува непрекъснато развиващ се отрасъл в областта за здравните грижи, наречен музикална терапия. Музикалната терапия представлява част от здравеопазването, имаща за цел запазването на физическото и психическото здраве на човека посредством музиката - или със слушане, или писане на текстове, изпълнение, разучаване на текстове и други дейности, свързани с музиката. Често се прилага като част от процеса за управление на стреса или заедно с физически упражнения се използва за постигане на много добри резултати в кратки периоди. Ето някои от ефектите на музиката, които могат да ни помогнат да си обясним ефективността на музикалната терапия:
Мозъчни вълни - проучвания доказват, че музиката с бърз и отчетлив ритъм може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма. По-бързия ритъм носи добра концентрация, а по-бавния ритъм - спокойствие.
- Дишане и сърдечен ритъм - с промяната на мозъчните вълни се променят и някои телесни функции, дори онези, управлявани от автономната нервна система, като дишане и сърдечен ритъм. Ето защо музиката и музикалната терапия може да помогне при борбата с хроничния стрес, допринасяйки не само за релаксация, но и за подобряване на здравето ни.
- Състояние на духа - музиката може да подобри състоянието на духа, намалявайки стреса и безпокойството.
Други полезни ефекти - доказано е, че музиката има и други полезни ефекти като понижаване на кръвното налягане, засилване на имунната система, отпускане на мускулите.

Лечебната сила на музиката в болниците
В болниците вече се използва музика за облекчаване на болките, намаляне на болничната депресия, насърчаване на движението, успокояване, намаляне на напрежението в мускулите и др. Това не е изненадващо, тъй като музиката действа върху мозъка и тялото по много силен начин. Хората, подложени на хирургическа интервенция, се нуждаят от по-малко упойка, събуждат се по-бързо от нея с по-малко странични ефекти, когато преди и по време на интервенцията звучи музика. Пациентите, възстановяващи се от сърдечни удари, стават много по-бързо адекватни, когато в стаите им звучи музика. Много проучвания доказват и невероятния ефект на музиката върху хроничната болка. Хората, страдащи от болки в гърба, синдром на постоянната умора, както и болки от наранявания, печелят много от музикалната терапия. Физикалната терапия е много по-ефикасна, когато се комбинира с музика. Страдащите от депресия се нуждаят от по-малко медикаменти, когато музиката е част от тяхната терапия. Тъга, самота, дори гняв - всички те се контролират по-лесно, когато към терапията е добавена и подходящата музика. Децата, страдащи от аутизъм или нарушение на концентрацията, реагират позитивно на музикалната терапия. Така например ученици с проблеми в ученето показват забележителен успех в математика, четене и разсъждение, когато са „обработени" с подходящата музика. А резултатите се увеличават многократно, когато на същите деца бъде дадена възможност да създават музика. Създаването на музика е невероятно мощно лечебно средство. Физическите, умствените и емоционалните предизвикателства се посрещат по-лесно, без значение на качеството на музиката - важното е да е от сърце и с любов.

Музиката - начин на употреба
За безспорните качества на музиката вече споменахме, но как всъщност да използваме това мощно средство за освобождаване на стреса в ежедневието си? Един от най-важните полезни ефекти на музиката е че не отнема време - може да я слушате докато вършите стандартните си задължения и тя ще ви „възнагради" дори с по-голям ентусиазъм. Ето няколко начини за „употреба" на музиката:
- Докато се приготвяте сутрин - може да се будите с музика, да започвате деня си с прекрасно настроение, давайки начало на ден, изпълнен с по-малко стрес.
по време на пътуване - слушането на музика ще ви успокои и намали стреса от самото пътуване или изминалия ден. Ще отвлече мислите ви от това какво трябва да направите, като стигнете до дестинацията си и така вие ще пристигнете по-малко стресирани и повече подготвени за онова, което ви очаква.
- Докато готвите - доброто хранене е важна част от здравословния начин на живот и всъщност може да държи нивото на вашия стрес ниско. Храненето у дома е чудесен начин да имате здравословна храна, но малко хора имат желание за готвене като се приберат у дома. Ако пуснете обаче музика, която обичате, готвенето се превръща в удоволствие, а вие ще релаксирате докато храната бъде готова. По този начин и самото хранене ще се превърне в удоволствие за вас и вашата компания.
- Докато се храните - бавната и успокояващата музика може да провокира реакция на отпускане и релаксиране, която може да понижи нивата на кортизола в кръвта и да допринесе за по-лесното храносмилане. Проучвания са доказали, че класическата музика може да ви накара да хапвате по-малко, храната да се смели по-добре и да се насладите на храната по-пълно.
- Докато чистите - поддържането на семпъл и организиран дом наистина може да понижи нивото ви на стрес, но самото чистене е неприятна задача, която много работещи хора не искат да поемат след тежкия работен ден. Обаче ако пуснете енергична музика като хип-хоп например, ще се почувствате по-силни и ще се забавлявате, докато чистите. Ако например си поставите за норма да чистите само по време на определен брой песни, може да работите доста по-ефективно и дори да очаквате работата с нетърпение.
преди сън - достатъчното количество сън е важно за правилното функциониране на организма. За съжаление стресът може по пречи на добрия сън. Слушането на музика ще ви помогне да се пренесете далеч от източниците на стрес, да забавите дишането си и да отпуснете мозъка си.

Слушането на звуци от природата като океански вълни или вятъра в гората също може да редуцира стреса. Ако сте близо до плажа или до дълбока гора, направете си 15-20 минутна разходка. Или просто си намерете записи с тези звуци. След като се запознахме с лечебната сила на музиката остава само да изберем любимото си парче... и да му се насладим!

 

 

Тази статия е на: bb-team.org