preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Лошата устна хигиена - равна ли е на деменция?

Лошата устна хигиена - равна ли е на деменция?

Хората, които поддържат добра устна хигиена с редовно миене на зъбите и венците си, са изложени на понижен риск от развитие на деменция (неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности), съобщи Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Специалисти от Калифорнийския университет са анализирали данните за близо 5500 души, наблюдавани в продължение на 18 години.

Изследователите са установили, че за хората, които мият зъбите си по-малко от веднъж дневно, рискът от развитие на старческа деменция е с цели 65% по-висок, отколкото за тези, които всекидневно се грижат за устната си хигиена.

"Не само по състоянието на ума може да се съди за оралната хигиена, но и обратното - по здравето на зъбите и венците може да се прогнозира дали човек ще развие деменция или не", пишат авторите на проучването в списанието на Американското дружество по гериатрия.

Възпалителните процеси, подклаждани от свързаните със заболявания на венците бактерии, са фактор в редица болести, сред които на сърцето, инсулт и диабет.

Предишни изследвания са показали, че пациентите с Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция - имат повече свързани с болести на венците бактерии в мозъка, отколкото здравите индивиди.

Цялата статия: vesti.bg

Още: Храни - стимуланти за ума