preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Храни - стимуланти за ума

Храни - стимуланти за ума

Както всеки друг орган в човешкия организъм, така и мозъ­кът се нуждае от качествена храна. Какво точно е въздействието на храната върху ума? Невротрансмитерите (химически сигнални вещества на нервната система) като серотонин, допамин и норепинефрин пренасят съобщения от една клетка до друга и оказват влияние както върху настроението, така и върху нашите действия и мисли. Част от храни­телните вещества, които поглъщаме, стават част от невротрансмитерите, които ни помагат да мислим.

Ето кои храни и хранителни вещества са важна част от детското меню и подобряват разви­тието и функциониране­то на ума:

Холинът (ф-ция: оползотворяването на мазнините и холестерола) е полезен за паметта - този витамин от група В се съдържа в ядките и яйцата. Ускорява развитието на мозъка и паметта.

Омега-3 мастните киселини подобря­ват мисловните функции - важен под­дръжник на основната когнитивна функция, Омега-3 киселините могат да бъдат открити в редица храни: океанска риба (като риба тон и сьомга), авокадо, ленено масло, ядки (орехи, бадеми) и зехтин.

Антиоксидантите подобряват па­метта - богатството на плодовете и зеленчуците е именно в стимулиращите ума антиоксиданти като витамините: А, С и Е. Ядки­те и бобовите храни също изобил­стват от антиокси­данти.

Пълнозърнестите храни подо­бряват мозъчната функция - въглехидра­тите, съдържащи се в тях, са богати на фолиева киселина и витамини от групата В и подобряват паметта. Освен това пълнозърнестите храни са богати на фибри и зареж­дат с енергия.

Желязото се грижи за пъргавината на ума - богатите на желязо храни повишават концен­трацията и пъргавината на ума, както и енергията. Основни източници на желязо са червеното месо, пуешкото, спанакът, бобо­вите храни, сушените плодове и пълнозърнестите храни.

Авокадо: Започнете деня с бомба от висококачествени белтъчини и полезни мазнини, за да имате енергия. Авокадо и бъркани яйца (те дават енергия на мозъка ни с часове, а селенът в тях ни оправя настроението) е идеалната енергийна закуска, а ненаситените мазнини ще помогнат на кръвта ви да циркулира по-добре и да поддържа мозъка ви свеж и бодър.

Боровинки: Съдържат много фибри и малко захари, затова могат да се ядат и от диабетици. Това е може би най-добрата мозъчна храна - тя намалява риска от алцхаймер, подобрява способността за учене и движение и е страшен враг на стреса.

Сусамови и ленени семки: съдържат подсилващи мозъка минерали като магнезия.

Кафени зърна: балансират сърдечно-съдовата ви система.

Овесена каша: Почистващата четка на природата е жизненоважна за здравето на кръвоносните ни съдове, което от своя страна води до здрав мозък. Овесените ядки ни предпазват от раздразнителност и рязък спад на енергията.

Боб: Мозъкът използва цели 20% от изяжданите въглехидрати и трябва да бъде снабдяван редовно. Бобът изпраща постоянен поток от глюкоза право към мозъка ви, а това означава енергия и бодрост цял ден.

Нар: Предимно сокът.

Кафяв ориз: Той е идеален за хора, чувствителни към глутен и поддържа отлично циркулацията на кръвта към главата.

Шоколад: в умерени количества - съдържа съединения, които подобряват мозъчните функции.

Стриди: Богато на селен, магнезий, белтъчини и още няколко вещества, без които мозъкът не може. Проучвания показват, че мъжете, които ядат много стриди, подобряват резултатите си на тестове за интелигентност, както и настроението.

Зехтин: Нискомаслената диета не е толкова здравословна, колкото много от нас си мислят. Всъщност, ако избягваме мазнините ще усетим, че умът ни се замъглява, настроението ни се понижава и спим по-зле. Хората, които се лишават от тях, имат 75% по-висок риск от дегенеративни мозъчни заболявания. Самият мозък съдържа огромно количество мазнини. А една от най-полезните е студено пресованият зехтин. С него трудно ще прекалите.

Риба тон: Съдържа повече витамин В6 от всяка друга храна. Този витамин е пряко свързан с паметта, заучаването и дългосрочното мозъчно здраве.

Чесън: Той намалява лошия холестерол и защитава мозъка от процесите на остаряване.

Листати зеленчуци: Спанак, зеле, маруля, но не ежедневно. Някои народи като американците имат масов недостиг на желязо, което води до умора, замъглено мислене и други проблеми с паметта. А няма по-богати на желязо от зелените листати зеленчуци.

Какао: Какаовите зърна са сред петте най-добри храни за мозъка заедно със сьомгата и боровинките.

Домати - кетчуп: Те съдържат антиоксиданта ликопен, който е особено благоприятен за мозъка и дори забавя деменцията. За да си го набавите обаче, трябва да сготвите доматите.

Водата подобрява концентрацията - за човешкия организъм е важно да бъде добре хидратиран. Водата действа добре срещу умора. Предлагайте често вода и прясно изцедени сокове.

Част от тази статия е на: Храните, които стимулират ума, Храни, които ще ви направят по-умни.

Още: Лошата устна хигиена - равна ли е на деменция?