preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Пристрастяване към лекарства

Пристрастяване към лекарства

Фармакологията е спасила човечеството от много болести, създала е лекове срещу болка, направила е живота по-приятен. Но съществува и ефектът плацебо. При него на пациента се дава захарна таблетка, все едно e лекарство. В резултат симптомите на болестта му отслабват или изчезват. Подействала е самата убеденост на пациента, че приема силно лекарства. Човек не успява да различи болестите от неразположенията и вярва, че спасението е в хапчето. Свиква да разчита на него, по-спокоен е някак, ако то е подръка. И без да е хипохондрик, пие таблетки с шепи - за главоболие, за кръвно, за диария, за газове, за болки и т.н. Неусетно се привързва към хапчето, доверява му се напълно, не може без него. Фармакоманията е пристрастяване, болезнено влечение към лекарства.

Отслабване
Някои хора имат доста смътна представа кое е възможно, кое - не. Пример за това са хапчетата за отслабване, които намаляват натрупаните мазнини в тялото. Но без разумно хранене и раздвижване тяхното действие е доста по-ограничено. По-добре горете калориите с повече движение.

Билки

Често хапчетата и диетите за отслабване са неподходящи и причиняват обезводняване, слабост, световъртеж, язва, камъни в бъбреците. Лекарствата за подтискане на апетита също не е разумно да се пият. Имат опасни странични ефекти. Действат само няколко месеца, после организма свиква с тях и се налага да се увеличи дозата. След време свалените килограми се възстановяват.

Приспиване
Силни емоции, преумора, кафе, цигари, лошо хранене, бдения пред телевизора или компютъра - всички те водят до безсъние. Грешка ще е да се борите с него - то е само следствие. Някои само вземат хапчето за сън, на други им го предписват. Според психолози обаче и в двата случая то не бива да се взема. За 2-3 седмици сънотворните почти спират да действат, безсънието се връща и страдащият увеличава дозата. А и сънят чрез хапе не е нормален сън. Друг риск организмът да развие зависимост и да се стигне до абстиненция. Жени, взимали сънотворни, раздразнителни, чувстват слабост или сънуват кошмари.

Успокоение
С хапчета се потиска и нервната система, но те забавят реакциите, нарушават координацията и водят до сънливост. Усилват и действието на алкохола, сънотворните и обезболяващите. Въздействието на нервите чрез химикали прави човека зависим от тях, ако ги ползва дълго. Това има и необратими последици. Някои жени ги пият, за да намалят невротичното безпокойство и за самочувствие. Но неусетно и бързо се появява вторичен страх, а лекарството липсва. Без него те се чувстват неуверени, притесняват се и стигат до убеждението, че не могат да живеят без хапчето. Човекът обаче е

съвършено създание със само лекуващо се тяло.
То има свои механизми за физиологичната и психологичната защита срещу болести. Не се налага тялото да бъде измъчвано с химикали. За да се радвате на живота, е достатъчно:

Да поддържате тялото си, да се грижите за него и да поддържате тонуса му с физически упражнения.
Да развивате интелекта си.
Да управлявате емоциите си.
Да избягвате конфликтни ситуации.
Да се задоволява редовно и да не се пренебрегват потребностите от сън и храна на организма.
Да се поддържа комфортно пространство от звук и изкуствена светлина.
Да се търсят места с чист въздух.
Хора, които се хранят рационално, грижат се а чувствата, интелекта си, волята си, използват значително по-малко количество лекарства без значение какви са.

Още: Препарати с риск за психогенна еректилна дисфункция, Противозачатъчните могат да образуват тромб, Лекарство против диабет - дефицит на вит B12, Статините: странични ефекти - мнения по темата.

Тази статия е на: Здраве без лекарства - Сима Владимирова