preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Инерция на съня

Инерция на съня

Често сутрин имате чувството, че не сте се наспали достатъчно и с желание да откраднете още една минута от съня навивате втора аларма.

Но колкото и сладки да са тези 10-ина минути допълнителен сън, те могат да унищожат целия ви ден, твърди Мери Карскадон, професор доктор по психиатрия и човешко поведение в университета Браун. Човешкото тяло има няколко механизма за естествено сутрешно събуждане. Два часа преди тялото да бъде готово да се събуди, се повишава температурата на мозъка, с цел той по-лесно да се задейства и да се чувствате по-малко сънливи. Постепенно нараства и температурата на тялото, мозъкът отделя хормоните кортизол и допамин, които дават енергия за ново начало на деня.

Но ако не сте се наспали достатъчно и часовникът ви звънне в този момент, температурата на тялото все още се намира на нивото на тази необходима за дълбок сън. За това настръхвате от студ, когато излезете изпод завивките, а леглото ви привлича като магнит. Ако тогава изключите будилника и заспите отново, мозъкът и тялото ви се връщат към състояние на сънливост. Всяка следваща аларма само засилва това състояние, което се нарича "инерция на съня" и която може да продължи цели четири часа след ставане от леглото. Този сън с прекъсвания продължава целия ден, а вие се чувствате уморени и мързеливи. Вместо да навивате няколко аларми, просто да настроите будилника за звънене само на последното навиване (минути по-късно).

Още: Още една причина да се наспите, Недоспиването води до погрешни спомени, За по-добър сън..

Тази статия е на: novini.rozali.com