preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

ГМО - Генно Модифицирани Организми

ГМО - Генно Модифицирани Организми

Ако сте пазарували в магазини за естествени продукти, вие сигурно сте видели тези продукти с етикети „Без ГМО”. Съкращението ГМО означава Генно модифицирани организми, което се отнася до всеки продукт, който е променен на генетично ниво. Генетично модифизираните организми също така се наричат и генетично променени или генетично манипулирани.

Може да се каже, че модифицираните растения не са нов феномен. В продължение на векове, градинари и фермери са кръстосвали различни видиве растения, за да се създадат такива, които произвеждат повече плод, по-вкусни са и са по-красиви. Въпреки това, типът на генно модифицирани храни, предизвикало вълна от притеснение по цял свят е различно от традиционните практики в растениевъдството. С модерните генетично инженерство, гени от животно, растение, бактерия или вирус се вмъкват в различни организми, като по този начин необратимо се променя генетичния код, планънт определящ физическите характеристики на организма, който е получил гена.

Чрез тази технология, учените са създали домати с по-дълъг срок на годност, соя, която е устойчива към плевели убийци, картофи, които произвеждат свои собствени пестициди, картофи с гени от медузи, които светят в тъмното, когато се нуждаят от вода. Генетичните инженери също така разработват плодове, заленчуци с високи нива на витамини, а също и такива, които съдържат ваксини срещу малария, холера и хепатит.

Докато генното инженерство смята, че тази технология ще направи възможно произвеждането на достатъчно храна, за да се гарантира, че всички хора по света ще бъдат нахранени, то фермери, еколози, учени, здравни специалисти са възмутени от нарастващия брой на генномодифицирани продукти и са много скептично настроени относно предимствата на тази технология.

От 1996 г. когато първата мащабна търговска реколта от генномодифицирани култури са постъпили в САЩ, процентът на генетично модифицирани култури се е увеличил мащабно. Изчислено е, че 2/3 от всички хранителни продукти по магазините съдържат генномодифицирани съставки. Фактически, освен ако не купувате само органични храни, то вие ще внасяте в дома си храни, които съдържат генно модифицирани съставки, особено, ако купувате царевица, соя или техните производни.

В днешно време, рисковете за здравето от консумирането на генномодифицирана храна не са ясно определени, тъй като не са проведени достатъчно проучвания за въздействието им върху човека. Въпреки това много учени спекулират, че тези храни могат да предизвикат алергични реакции в някои хора, създават нови токсини, които предизвикват болести, както и че довеждат до резистентност към антибиотици, които са необходими за преборване с инфекциозно заболяване. Въздействието върху околната среда може да бъде опустошително.

Много феремери се опасяват, че ще бъде невъзможно да предпазят от генномодифицираните култури от замарсяващите органични ферми, като вятъра и пчелите естествнено ще носят прашец от генномодифицираните култури в близките ферми. В допълнение фермери и еколози се опасяват, че храни, които са генетично проектирани могат да бъдат устойчиви към хербициди. Те могат да доведат до подземно замърсяване на реки и езера. Резултати от изследвания показват, че генетично модифицираните култури също застрашават дивата природа и по-специално вид гъсеници.

Цялата статия: Какво е ГМО?