preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Зеленото кафе

Зеленото кафе

Зеленото кафе е продукт, чиито качества и употреба мнозина всъщност не познават. А иначе, като цяло, кафето е един от най-популярните стимуланти и, след водата и чаят, е третата най-често употребявана напитка в света. Зеленото кафе всъщност не е нищо повече от сурови, (т.е. неизпечени) кафеени зърна. То е изключително богато на хлорогенова киселина - силен антиоксидант, на който се дължи неговата нарастваща популярност най-вече в козметиката, пише zdrave.bg. Екстрактът от зелено кафе редуцира бръчките, целулита и укрепва косата и ноктите Екстрактът от зелено кафе редуцира бръчките, целулита и укрепва косата и ноктите.

Без да се подвеждаме по маркетинговите трикове, зеленото кафе все пак може да се препоръча по няколко различни причини, както за външна употреба, така и вътрешно - не толкова като напитка, колкото като съставка в различни хранителни добавки.

Външна употреба
• Екстрактът от зелено кафе има способността да ускорява и увеличава отделянето на излишните течности от организма, а с тях и на натрупаните токсини (т.нар. лимфодренажен ефект).
• Козметичното масло от зърна зелено кафе подобрява растежа на косата и също се препоръчва за суха и чувствителна кожа на лицето.
• Екстрактът от зелено кафе има антицелулитно действие, поради което е често добавяна съставка в различни кремове и емулсии за масаж.
• Топли компреси с масло се прилагат за лечение на изгаряния и белези, вкл. след раждане.
• Мазила на основата на масло от зелено кафе се използват в дерматологията - при дерматити, екземи и псориазис.
• Същото масло е сред основните съставки на очните кремове, предназначени за набръчкванията около очите, като успяват да намалят дори и дълбоките бръчки.
• Пяната и гелът, съдържащи екстракт от зелено кафе, имат меко овлажняващо действие, намаляват възпаленията и отделянето на себум.
• Масло от това кафе се ползва в емулсиите, предназначени за след престой на слънце, заради успокояващото овлажняващото и подхранващото му действие.

Вътрешна употреба
• Зеленото кафе е много популярно в различни хранителни добавки и средства за контрол на теглото. Съчетаването на хлорогенова киселина, заради нейната антиоксидантна активност, и кофеина възпрепятстват отлагането на мазнини.
Дъбилните вещества, съдържащи се в неизпечените кафеени зърна, имат укрепващо за стомаха действие.
• Чашка зелено кафе понижава главоболието.
• Също както и обикновеното кафе, прясно смляното и сварено зелено кафе ободрява и повишава качеството на мозъчната дейност, без обаче излишно да възбужда нервната система.
Витамин РР, който се съдържа в зърната, понижава "лошия" холестерол, регулира работата на черния дроб и панкреаса. Свойствата на зеленото кафе ни помагат на редуцираме холестерола, кръвната захар и високото кръвно налягане.
• Зърната зелено кафе са добър допълнителен източник на желязо, калций, селен, витамини Е и С, които са сред най-популярните антиоксиданти, препоръчвани за здравето на косата и ноктите.
• Екстрактът от зелено кафе понижава кръвната захар, с което още веднъж подпомага отслабването. Затова се препоръчва и за хора с диабет.
• При язва, високо кръвно и заболявания на щитовидната жлеза - зеленото кафе, под формата на напитка или в състава на хранителна добавка, трябва да се употребява внимателно и най-добре след консултация с лекар.

Тази статия е на: edna.bg