preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Как да подскажем на организма за есента?

Как да подскажем на организма за есента?

Времето навън кога повече кога по-малко, но все по-натрапчиво ни напомня, че лятото е свършило (или поне без съмнение е към края си), а с него и периодът на почивките и разпускането. Разходките, правилното хранене и масажът могат да ви помогнат да се справите с напрежението в организма и евентуалните прояви на депресия след отпуската. След почивка човек често се оплаква от недоспиване, бърза умора, недостиг на силите - съвсем обратното на това, което очакваме след връщане от почивка. Този всъщност съвсем не толкова неочакван ефект може да бъде преодолян по-лесно с помощта на следното:

1. Яжте още сутрин по 1 парче натурален шоколад. Той ободрява, съдържа микроелементи и витамин Е (токоферол), които повишават настроението и физическата активност.
2. Взимайте си контрастен душ. Промяната в дневния режим е основна причина за намаляване на тонуса. Организмът, който е свикнал с късно ставане и лягане, реагира на новата промяна със забавени реакции и обмяна на веществата. Контрастният душ възвръща скоростта на обменните процеси, сутрин помага за разсънването и тонизира, а вечер прави съня по-спокоен.
3. Всеки ден извървявайте не по-малко от 2 км. Ако искате да накарате организма си да изработва енергия, трябва да го накарате първо да я изразходва.
4. Правете масаж на стъпалата си. Върху тях има стотици точки, които са свързани с вътрешните органи. Всяка сутрин ги масажирайте в продължение на 10-15 минути - това ще се отрази благотворно на настроението и работоспособността.
5. Употребявайте само йодирана сол - тя помага на щитовидната жлеза, отговорна за физическата и умствената активност, да остане в тонус.

Тялото ви е готово за активна дейност, но все пак с неудоволствие забелязвате, че не успявате в нищо. За да постигнете необходимата концентрация и организираност:

1. Правете си конкретни планове. Плана за вторник направете в понеделник вечерта, а плана за октомври - в края на септември. Според специалистите - по тайм-мениджмънт, 10 минути предварително планиране икономисват 2 часа време.
2. Запълвайте свободните си промеждутъци от време. Задръствания и закъснения е имало, има и ще има. Но винаги можете да имате в запас за тези минути някакъв сеанс по дихателна гимнастика, аудиокурс по чужд език и т.н.
3. Съгласувайте плановете си с другите. Синхронизирането ще ви позволи да избегнете ненужните паузи и сривове в работата.
4. Спазвайте принципа „60/40”, т.е. планирайте заетостта си само за 60% от времето. 40% резерв от време ще ви позволи да успявате във всичко въпреки неочакваните ситуации и да не се напрягате.
5. Поставете си точни срокове. Ако работата може да се свърши за 10-15 минути, не отделяйте за нея цял час.
6. Изразявайте се максимално ясно, дори да става дума за нещо не толкова важно.
7. Създавайте си разнообразие. Монотонността изтощава. Освен това много по-лесно се реализират няколко плана едновременно. Редувайте различни дейности - така ще позволите на мозъка си да си почине и ще напредвате веднага в различни направления. 8. Не забравяйте да си почивате. Доказано е, че след два часа непрекъсната работа работоспособността и ефективността рязко намаляват. Изходът е - 10 минутна почивка. Не повече! Ако паузата е по-голяма, се нарушава работният ритъм.

Правила за първите работни дни след отпуската: (Те могат да ви се сторят дребни и незначителни, но ще ви помогнат.)

1. Събудете се без будилник. Будилникът ще ви се стори твърде неприятен особено през първия работен ден. Програмирайте си събуждането по друг начин - с любима песен, с помощта на телевизора и т.н.
2. Облечете нещо ново. Това ще повиши настроението и самочувствието ви. Има и друг психилогически момент: ще оставите в миналото неприятностите и грижите и ще се чувствате в по-успели и жизнерадостни.
3. Отидете на работа пеша. Не си разваляйте настроението с мисълта за претъпкания градски транспорт. Запазете си нервите - със сигурност ще ви потрябват по-късно.
4. Вечерта не бързайте да се приберете у дома. Поразходете се по магазините, идете някъде навън на вечеря - домакинските задължения могат да почакат.

Tази стaтия е на: zdrave.bg