preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Искат нов закон за билкосъбирачите

Искат нов закон за билкосъбирачите

Законодателството, което регулира билкарството у нас, трябва да се промени, съобщава БГфермер. В момента то не подпомага развитие. Според Българската асоциация на билкарите и гъбарите трябва да се обърне внимание на сектора, тъй като той дава прехрана на много хора в страната.

У нас дейността на този бранш се регулира от Закона за лечебните растения, който според БГфермер и Според Българската асоциация на билкарите и гъбарите, трябва вече да бъде осъвременен. По мнение на Асоциацията този закон е предимно рестриктивен, той цели опазването на околната среда (което е добре), но не добринася за развитието. Това е много, важно, защото билкарството е доста мащабно - за Агро - БГ Марлена Стоянова, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите.

Необходимо е да бъде изработена актуална стратегия за бранша,
допълни Стояновска. Сред различни предложения за промени в законодателството са отпадането на таксите за бране на билки и въвеждане на билкарски билет, подобен на ловния. Те искат още отпускане на средства за по-доброто представяне на страната ни на международни панаири, както и организиране на курсове по билкарство, което ние също подкрепяме като идея!

Цялата статия: bgfermer.bg