preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Паста за зъби - 3 рецепти

Паста за зъби - 3 рецепти

Завръщането към природата и естествените продукти след колосалния технологичен подем в последните десетилетия набира все по-голяма инерция и все повече последователи. Освен зеленчуци и плодове от собствената градина, яйца от свободни кокошки или козметика, приготвена от натурални продукти, сега идва ред и на домашната паста за зъби. Тя е естествена, природосъобразна, без химикали и вредни вещества, освен това подходяща и благотворна при проблемни венци. Натурални соли, етерични масла и билкови екстракти са основните съставки на домашно приготвената паста за зъби, пък и трябва да допълним комплекта след сапуна и дезодоранта.

Домашна паста със сода - Начин на приготвяне: 1 чаена лъжичка сол
5 ч. л. сода
1 с. л. зехтин или олио - слънчогледово, кокосово.
5-10 капки етерично масло от канела, лимон, мента, портокал.

Всичките съставки се смесват в подходящ съд и домашната паста за зъби вече е готова за употреба.

За любителите на кафе, цигари и вино, които оставят неприятни петна по емайла на зъбите, предложението за домашна избелваща паста с кислородна вода е:

Билки

В чашка или чинийка се смесват:
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. кислородна вода
1/2 ч. л. вода
Сместа се бърка, докато стане хомогенна. Малко количество се поставя върху четката за зъби и се четка в продължение на 2 минути.

Процедурата не бива да се прави повече от веднъж седмично. Заради кислородната вода е възможно да се появят бели участъци по венците, които обаче изчезват най-много до час. (ябълки, моркови и ягоди пък са плодове спомагащи също за избелване)

За отлична устна хигиена се препоръчва лечебна паста за зъби с карамфил:
1 ч.л. хума
1 ч.л. зехтин
5 капки етерично масло от мента, чаено дърво, евкалипт или бял бор
1 ч.л. карамфил на прах, най-добре прясно смлян
малко розова вода, която да придаде кремообразна консистенция на пастата
По желание в пастата може да се добави и малко стевия, която ще й придаде сладост.

Всички съставки се разбъркват добре с неметална лъжица. Количеството е достатъчно за 2-3 ползвания, по-големи дози не се препоръчват, тъй като съставките може да изветреят.

Карамфилът има свойството да унищожава вредните паразити и бактерии. В комбинация със зехтина добре влияе на венците, съживява ги и ги подхранва. Хумата пък привлича към себе си нечистотиите.

Още: Приготвяне на шампоани /хума/, Маска за лице от кафе, морска сол и зехтин, Лошата устна хигиена - равна ли е на деменция?, Флуоридна измама, Домашен дезодорант - 4 съставки, Домашен сапун - 10 лесни стъпки.

Тази стстия е на: viapontika.com