preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Кралицата на нощта - драконов плод

Кралицата на нощта - драконов плод

Питахая е екзотичен кактусов плод, известен още като питая, драконов плод и ягодова круша. Драконовият плод не само изглежда уникално, но също е много вкусен и полезен.

Питахая е екзотичен плод на растение от семейство Кактусови (Hylocereus). Родината й е Централна Америка, отглежда се в Югоизточна Азия, Мексико, Централна и Южна Америка, Израел. Красивите цветове на питахаята се виждат само нощем, затова е наричана „кралица на нощта“ и „лунно цвете“. Драконовият плод има продълговата форма, а външната част е покрита с червени, жълти или розови израстъци, които му придават уникален вид. Консумира се месестата му част - бяла или червена на цвят, сочна, не много сладка, изпълнена с черни семенца.

Билки

Питахая - хранителни качества Над 80% от съдържанието на питахаята е вода. Богата е на витамин С и Е, минералите: цинк, магнезий, фосфор, калций, флуор и др. Съдържа ненаситени мастни киселини - палмитинова, стеаринова, олеична и линолова киселина. Драконовият плод е богат на фибри и антиоксиданти.
Хранителни стойности в 100 г:

36 ккал 1 г. белтъчини 7 г. въглехидрати 0,4 г. мазнини


Здравословни качества
Питахаята съдържа фитоалбумин - антиоксидант, който се бори със свободните радикали и предпазва от ракови заболявания. Билки В Тайван диабетиците използват драконовия плод като добавка към ориза, тъй като е богат на диетични фибри. Питахаята ускорява отделянето на токсините от организма, намалява холестерола и кръвното налягане. Драконовият плод подобрява храносмилането.

Как се консумира питахая? Питахаята се консумира силно охладена, като се разделя на две и се дълбае с лъжичка. Добавя се към плодови салати, сладоледи, фрешове и коктейли. Мекият аромат е подходящ за направа на вино, а цветовете й - за чай. На хладно място зрелите плодове могат да се съхраняват около седмица, а по-слабо узрелите - до 12 дни. Екстрактът от питахая се използва успешно в козметиката. Месестата част на плода съдържа полизахариди, които имат стягащ ефект, затова се влага в кремове и други продукти, забавящи стареенето на кожата.

Билки Билки

Тази статия е на: dieti.rozali.com