preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Какво e ечемик на окото?

Какво e ечемик на окото?

Ечемикът (малка бактериална инфекция на жлезен фоликул в клепача) е гнойно образувание (зачервено зрънце в основата на миглите, което може да се разрасне в голям абцес). Първоначално ечемикът представлява малка гнойна пъпчица, която може да се уголеми дотолкова, че клепачите да отекат, а очната цепка да се затвори. След 2-3 дена връхчето на ечемика пожълтява, а впоследствие от него изтичат гной и мъртви тъкани. Изчезва след около 7 до 10 дни. Ечемикът е заразен, така че не ползвайте общи кърпи с някого и редовно ги сменяйте. Ечемикът предизвиква сърбеж, конюктивит висока температура, главоболие, подуване на лимфните възли на шията. Ечемик може да се появи и от вътрешната страна на клепача (в този случай се възпаляват Мейбомиевите жлези), а също и да се развият няколко ечемика едновременно на едното или на двете очи. В този случай отокът е значителен, зачервяването и болката са осезаемо по-силни. Mедицинското наименование на ечемика е хордеолум.

Кои са причините за появата на ечемик
Обикновено слабата имунна система и умората предразполагат към появата на инфекция. А причинители на заболяването са бактериите тип стафилококи. Някои хора пък попадат в рисковата група на застрашените от ечемик - диабетици, астигматици, страдащите от заболявания на устната кухина, стомашно-чревния тракт. Причина за възникването на ечемик също може да бъде и носенето на неправилен диоптър.

Лекувайте го навреме, но не пукайте образувалото се балонче насила и оставете това да стане по естествен път (обикновено до 4 дни ечемикът сам се пука). В противен случай инфекцията може да се разрасне. Но ако все пак се случи, избършете внимателно секрета. Правете си компреси с репей, невен, лайка или правете компреси и със сок от алое, разтворен в топла вода в съотношение 1:10, за около 20 минути.

Цялата статия: Какво представлява ечемик на окото.