preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Знаем ли как да се храним през лятото?

Знаем ли как да се храним през лятото?

Сезонното хранене е от голямо значение за здравето ни - Още древните гърци са открили ползите от т. нар. сезонно хранене. След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето ѝ с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.

А какво значи да се храним здравословно през лятото?

Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет, София препоръчва разнообразна диета с 5 хранения дневно. Ето и нейните съвети за здравословно хранене през лятото:

Приемайте ежедневно достатъчно течности : 2 - 2,5 литра, вода, фреш, чай, кафе и др. напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така ще си набавим не само вода, но и минерали. За необходимия прием на протеин изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето. Добре е да се замени приемът на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапично масло, меките трапезни маргарини и суровите ядки и семена. Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са „добрите“ типове мазнини. (богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.) Приемайте храни, източници на антиоксиданти - като зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението. Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти - пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт. Бъдете физически активни всеки ден - ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви. Ежедневно консумирайте поне 500 г плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят - зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмночервени. Естествен източник на витамини, алкализиращи организма ни минерали и антиоксиданти. Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни - боб, леща, нахут, соя (те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати). Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните докато работите или сте в движение.

Тази статия е на: tqloto.bg.