preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Недоспиването води до погрешни спомени

Недоспиването води до погрешни спомени

Недостигът на сън може да доведе до погрешни спомени, открива първото по вида си проучване. То е проведено от изследователи от Университета в Калифорния и Мичиганския университет. По време на предварително проучване се установява, че спането за 5 часа или по-малко всяка нощ се свързва с формирането на фалшива памет. Екипът обаче решава да изследва тази връзка в дълбочина. За целта те разработват тест, който да установи как липсата на сън засяга образуването на неверни спомени. Експертите набират 104 колежани, които да вземат участие в тест с невярна информация и ги разделят на четири групи. За първата част от теста са дадени разнообразни снимки, които изобразяват престъпление. Те са показани на две от групите късно вечерта. На участниците от едната група е позволено да спят, докато тези от другата трябва да останат будни през цялата нощ.

Другите две групи, на една от които е позволено да спи, а другата трябва да остане будна, преглеждат снимките, показващи престъпление, на сутринта. За следващата част от експеримента всички участници трябва да прочетат разкази на очевидци, които дават различна детайлна информация от тази, която е изобразена на снимките. След това всички трябва да си припомнят какво показват те. Изследователите откриват, че групата участници, които са видели снимките, прочели са разказите и са направили опит да си спомнят видените изображения, след като са будували цяла нощ, са по-склонни да твърдят, че грешните детайли от разказите присъстват и на снимките, което „говори“ за формиране на грешна памет. Участниците, при които има липса на сън, са по-склонни да съобщават за грешни спомени, в сравнение с тези, на които е позволено да спят през нощта.

Още: Още една причина да се наспите, Инерция на съня, За по-добър сън..

Данните от проучването са публикувани в сп. Psychological Science.

Тази статия е на: puls.bg