preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Как да се пазим от змиите в България?

Как да се пазим от змиите в България?

Със затоплянето и силните жеги навлязохме в сезона на змиите, когато влечугите се събуждат, а отровата им е в голямо количество и силно токсична.

В България има 17 вида змии, а от тях на практика само два вида са отровни - пепелянката и усойницата. Според здравните специалисти змиите нямат за цел непременно да ухапят човека. Те прибягват към тази мярка само ако се почувстват застрашени за живота си. Ако се случи да бъдете ухапани от отровна змия има няколко неща които трябва да знаете. Не прибягвайте към самолечение, има три неща, които трябва да се спазват в случай, че сме ухапани. Не се прави превръзка над мястото, не се изсмуква участъкът с отровата и трето - не се правят разрези около мястото на ухапването. Изсмукването на мястото на ухапване и плюене крие риск от микрокръвоизливи по устната кухина, чрез които отровата може да попадне още ПО-БЪРЗО В ЖИЗНЕНОВАЖНИ ОРГАНИ И В ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА. Не се прави стягаща превръзка над мястото на ухапването, защото голяма част от отровата в тъканите ще остане локално на мястото, ще се получи мощна интоксикация на клетките и оттам може да се стигне до некроза на участъка и ампутация. Когато отровата циркулира, тя донякъде мобилизира собствените ни защитни сили. Разрези около раната не се правят, защото чрез тях допълнително може да се вкара не само отрова, но и инфекция.

Правилното поведение в случай на ухапване от змия е да се сложи лека превръзка с каквото имаме под ръка и да се потърси специализирана лекарска помощ. пострадалият да не се движи, да остане в покой. Може да му се направи само охлаждащ компрес с вода. Лекарите казват, че най-често постъпват пациенти ухапани от водни змии и смоци. При тях клиничната картина е друга. Срещат се в места, обрасли с храсти, до бързеи и вода. При ухапване от отровна змия болката е голяма, възпалението се вижда ясно, а при водни змии и смоци възпалението е много по-малко, болката също, и след 2-3 дни, дори и без лечение, всичко отшумява. Лятото предполага леко облекло, но когато тръгнем на преход или разходка в планината, трябва да бъдем с чорапи и подходящи обувки. Да сме внимателни. Стара предпазна мярка е почукването с дървено колче, докато вървим "шумът предупреждава влечугите" (макарче и глухи, те усещат вибрациите), че наближават хора и те се отдръпват от пътя ви.

Тази статия е на: radio999bg.com