preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Харвард - "Консервите могат да бъдат опасни"

Харвард -

Във връзка с предишната тема - химическо вещество, използвано при производството на консерви, може да попадне в храната и да застраши здравето ни, твърдят учени от Университета „Харвард”.

Консервите се срещат навсякъде - има консервирани зеленчуци, сосове, компоти, риба, дори супи и сготвени ястия. Те обаче са много вредни по редица причини. Най-явната от тях е наличието на всякакви опасни консерванти.

КонсервитеКонсервите имат алергенен ефект и консумацията им създава риск от развиване на различни алергии. В тях има високо количество лесно усвоими масти и въглехидрати, които биха могли да ви докарат доста сериозни последици, като сърдечни и мозъчносъдови заболявания, наднормено тегло, диабет, подагра. Най-лошото е, че консервираните храни се съхраняват в метални кутии, като при това се получава реакция, вследствае на която се осъществява отделяне на токсични за организма вещества от кутията към съдържимото. Това се отнася най-вече за доматите, както и за останалите зеленчуци. Киселината от тях взаимодейства с метала, при което се увеличава драстично съдържанието на бисфенолите.

Проведените от Университета „Харвард” тестове са показали, че химическият компонент бисфенол А (дифенилолпропан) се открива в големи количества в урината на хората, яли консервирана храна, съобщава изданието Journal of American Medical Association.

Бисфенол А се използва при производството на консервени кутии, за да ги предпази от корозия и да спомогне храната да се запазва по-дълго свежа.

Джени Каруайл, ръководител на научния екип, коментира: „Вече е известно, че употребата на напитки, които са съхранявани в някои видове пластмасови опаковки, могат да доведат до увеличаване на количеството бисфенол А в организма. Сегашното ни изследване показва, че консервираната храна може да е още по-опасна за здравето, отколкото сме смятали преди, най-вече заради все по-широкото й разпространение”.

През миналата година Европейската комисия забрани използването на бисфенол А при производството на бебешки бутилки.

Според официално изявление на министъра на здравеопазването на Канада, химикалът заплашва здравето най-вече на децата и новородените и влошава състоянието на околната среда. Той изрази мнение за необходимостта от забрана на използването на бисфенол А. Националната токсикологична програма на САЩ (National Toxicology Program) заяви за съществуването на “някои опасения” относно безопасността на химикала. Проведените експерименти доказват, че бисфенол А способства за промени в поведението, ранна полова зрелост, опасност от възникването на рак на простатата и рак на гърдата и изменения в мозъка, съобщава Ройтерс.

Тази статия е на: zdrave.bg, senzacia.net.

Още: Вещества в пластмасата водят до проблеми.