preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Вещества в пластмасата водят до проблеми

Вещества в пластмасата водят до проблеми

Ксеноестрогените са естрогеноподобни субстанции, които имат действие като това на женските полови хормони и поради тази причина тяхното влияние не е маловажно. Проф. Сираков обясни, че пластификаторите в пластмасовите съдове, които придават формата и правят материала еластичен, съдържат бисфеноли, които се отделят в течността, макар и в малки количества. Те обаче са вредни за здравето, особено при ежедневен прием и когато се комбинират различни по вид вещества в организма.

Особено вредно в претоплянето на храна в пластмасови съдове в микровълнова фурна. При нагряване се отделят т. нар. ксеноестрогени, които са опасни за здравето ни. Организмът има защитни сили, които му помагат да се справи с вредните влияния от средата, подчерта проф. Сираков, но при генетично предразположение или слаб имунитет, те могат да са от съществено значение.

Установено е също така, че те влияят на плодовитостта на мъжа, като намаляват броя на сперматозоидите. Медикът обясни, че все по-често се срещат лоши спермограми, които показват слаба подвижност на мъжките полови клетки. Отделяните от пластмасата вещества са естрогеноподобни субстанции, които имат действие като това на женските полови хормони и поради тази причина тяхното влияние не е маловажно.

Все повече двойки не могат да имат собствени деца, а според специалисти пластмасата уврежда и яйцеклетките. Защо веществото бисфенол намалява шансовете за успешно оплождане на яйцеклетката и способността на ембриона да оцелее?

Има група субстанции, които присъстват невидимо в обкръжаващата ни среда. Всички ги ядем, пием, вдишваме и употребяваме във всекидневието и в работата. Според последните изследвания на учените, пластмасовите опаковки представляват реална опасност за хормоналния баланс на човешкия организъм. Експерименти на харвардски учени показват, че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, които оказват влияние върху половите хормони.

Отделянето на тези бисфеноли влияе върху експресията на хромозомите и в върху теломерите, които ги скъсяват и съответно скъсяват живота на човека. А от теломерите зависи как ще се разпределят хромозомите в репродуктивните клетки. Разделянето на тези хромозоми, благодарение на намесата на тези бисфеноли, се смята, че е пагубно за качествата на яйцеклетката. Влошава силно качествата и възможностите за генетична репродукция.

Макар че не всяка пластмаса го отделя, е доказано, че наличието на бисфенол влияе отрицателно и върху спермата. Този химикал преминава лесно в човешката кръвоносна система.