preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Защо са полезни пъдпъдъчите яйца? 1

Защо са полезни пъдпъдъчите яйца? 1

Едно яйце от пъдпъдък тежи около десет грама, но в пъдпъдъчите яйца се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на които и да било птици. Пъдпъдъчите яйца превъзхождат кокошите по наличие на витамин В12, затова са полезни за вегетарианци, които са се отказали от месото, но консумират млечни и яйчни продукти. Рекордно е съдържанието на витамини: А, В1 и В2 в продукта. Наличие на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо.

Пъдпъдъчите яйца са полезни при големи физически натоварвания и като част от диетично меню. Полезните свойства на тези яйца са признати и от медицината. Редовната консумация на продукта е в състояние да облекчи протичането на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма. Умерената им употреба е полезна при сърдечни заболявания. Трябва да се отбележи, че в пъдпъдъчите яйца се съдържа по-малко холестерол, в сравнение с кокошите и затова се препоръчват на хора със сърдечни проблеми, дори и на стари хора (но при условие, че се ограничи приема на други продукти, богати на холестерол). Репродуктивното здраве също се повлиява добре от хапването на яйцата.

Протеинът, полезните мазнини и фолиевата киселина помагат за поддържането на хормоналния баланс при жените. По време на бременност се препоръчва изяждането на 2 - 3 яйца всеки ден. За мъжете също са много полезни. Когато става въпрос за децата, ще споменем, че в Япония на всеки ученик се дават по 2 пъдпъдъчи яйца всеки ден за обяд. Комплексът от витамини, протеини и минерали помага за активизирането на мозъчната дейност, децата запомнят повече в училище. Голям плюс са почти неутралният вкус на продукта и интересния външен вид, защото така малчуганите ги хапват без особени притеснения. Разбира се, всяко нещо е полезно, ако се приема в разумни количества и не се прекалява с консумацията му. За деца в предучилищна възраст са достатъчни 1 - 2 яйца, а за учениците - 2 до 3 дневно.

Черупката на пъдпъдъчите яйца

Черупката е полезна и за деца, и за възрастни. 95% от нея е калциев карбонат, който се усвоява лесно от нашия организъм. Точно затова тя не бива да се изхвърля. Съдържа: флуор, молибден, цинк, мед, желязо, манган, фосфор, сяра, силиций и други необходими микроелементи. Редовната употреба на черупките се препоръчва при чупливи нокти и коса, при кървене на венците, раздразнение и безсъние, запек, уртикария и астма. Обикновено черупката се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1 и се приема по 1 чаена лъжица през ден - така си набавяте естествен калций. Друг вариант е да сварите яйцето и да го изядете заедно с черупката (тя е тънка и хрупкава, но все пак внимавайте).

Тази статия е на: framar.bg

Още: Пъдпъдъчите яйца 2, Пъдпъдъчите яйца.