preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Хирудотерапия - живо лекарство

Хирудотерапия - живо лекарство
- Какво представлява хирудотерапията?

 Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. То е познато от вече 3000 години. Една пиявица може да изсмуче около 5-6 пъти повече кръв, отколкото тя самата тежи (около 1 до 6 грама).

- Лечебната сила на пиявиците се базира на три фактора:

• Рефлекторен – пиявиците обикновено се впиват в рефлексогенните (акупунктурните зони), с което хирудотерапията много се доближава до иглотерапията и лечебния масаж, ориентиран към стимулирането на акупунктурните точки. хирудотерапията

• Механичен – хирудотерапията действа пречистващо за организма, тъй като след отстраняването на пиявицата от кожата, следва дълго кръвотечение, което не бива да ви притеснява. По същия начин и кръводаряването е полезно, тъй като организмът се пречиства и кръвта се обновява.

• Биологичен - впивайки се в кожата, пиявицата инжектира повече от 50 биологично активни вещества, полезни за организма. Сред тях е и хирудинът, който причинява по-бавното съсирване на кръвта.
 Ето защо, след отстраняването на пиявицата от кожата, до 24 часа след това от раничката ще тече кръв. Количеството обаче е минимално (до 15 мл.) и не бива да ви тревожи. Ензимът хирудин има и обезболяващо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Точно заради този ензим обаче хирудотерапията е противопоказна за хора, страдащи от хемофилия.

- Отглеждане:

 В България са често срещани само конските или черни пиявици, но тяхната употреба за медицински цели е строго забранена. Това е така, защото няма гаранция, че съответната пиявица преди това не е захапала болно животно или човек, страдащ от СПИН например, и по този начин да пренесе заразата и върху вас. Затова има специални биофабрики, където се отглеждат медицински пиявици и е изключена възможността от разпространението на зарази чрез тях.

 Пиявиците може да отглеждате и у дома. Медицинските пиявици се отглеждат изключително лесно. Трябва да ги храните веднъж на 3-4 месеца и ще живеят около 2-3 години. Отглеждат се във вода (най-добре речна или чешмяна, която е престояла едно денонощие), като водата се сменя всеки ден. За дом на пиявиците си използвайте дълбок съд (например буркан), затворен с парче здрав плат (така че да влиза въздух в съда), тъй като пиявицата е способна да скъса по-тънките и фини тъкани като марлята.

- Как и къде се поставят пиявиците?

 Поставянето на пиявици не е безразборно, а на определени рефлексогенни зони. Имате два варианта. Единият е да се доверите на пиявицата и да я оставите тя сама да избере къде да се позиционира, тъй като пиявиците много точно усещат къде е възпаленото място и се впиват точно там. Другият вариант е хирудотерапевтът да определи на кои места да се поставят пиявици, въз основа на проведени изследвания и установяване на точна диагноза. Пиявиците обикновено се поставят до болното място, но не и директно върху него. Пиявици не се поставят и в близост до артерия или вена, макар че е почти невъзможно да засегнат голям кръвоносен съд. Пиявицата се забива до 3 мм в кожата, а по-големите кръвоносни съдове се намират доста по-надълбоко. Пиявиците не трябва да се поставят и в близост до някое естествено отверстие (уши, нос,и т.н.), за да не попаднат вътре.

 След като пиявицата се постави върху кожата, до няколко секунди тя се впива. Ако не го направи, с предварително дезинфектирана игличка леко надраскайте кожата и пиявицата ще се насочи към нараненото място. След като се нахранят, пиявиците падат сами. Ако не се отдели сама, в никакъв случай не се дърпа. Ако я посипете с малко сол или я докоснете с пръст, потопен предварително в оцет, тя сама ще падне. Една пиявица не може да се използва върху повече от един човек, за да не се пренасят зарази (същото е като при спринцовките).

- Пиявиците се поставят на определени места и в зависимост от болестта: хирудотерапията

• При сърдечни заболявания пиявицата се поставя в под лява гърда
• При високо кръвно налягане (хипертония ) – зад ушите, в областта на кръста
• При остеохондроза – по дължината на гръбначния стълб
• При главоболие – в задната част на главата и врата
• При глаукома – в областта на слепоочията (използват се много малки пиявици)
• При варикоза – по вените, шахматно
• При гинекологични заболявания – ниско върху корема

- Кои болести се повлияват добре от хирудотерапията?

 Хирудотерапията предотвратява образуването на тромби и се смята за едно от най-ефикасните средства при лечение на варикозна болест, тромбофлебит, хемороиди. Хирудотерапията заздравява стените на кръвоносните съдове, намалява кръвната захар и стимулира образуването на нови кръвни клетки. Лечението с пиявици подобрява обмяната на веществата и липидния метаболизъм. Хирудотерапията е показала и добри резултати при деца, страдащи от церебрална парализа. Веществата, които се съдържат в слюнката на пиявицата, могат да доведат до нарастването на нервните клетки, заради което хирудотерапията се прилага и при инсулт, Паркинсон, Алцхаймер, Множествена склероза , Слухови и Зрителни увреждсния. С пиявици се лекуват и заболявания на мускулно-двигателния апарат (артрози, артрити и т.н.) Хирудотерапията се използва и в случаи на безсъние, силна възбудимост, заболявания свързани с нарушен приток на кръв, инфаркт на миокарда, както и редица кожни болести. В последно време се смята, че чрез пиявици е възможно да се премахне и целулит. А профилактично, пиявиците могат да се използват от 1 до 3 пъти седмично. 11.08.2010/Ели Йорданова: www.zdrave.rozali.com