preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Рукола

Рукола

Руколата е сред популярните и често срещани в салатни миксове листни зеленчуци и въпреки че е дребна по размер, е истински супергерой на нашата трапеза. Тя например е изключително подходяща, ако спазвате режим за намаляне на теглото, защото засища повече от марулките, а има само 25 калории на 100 грама. Горчивият й вкус също допринася за намалянето на теглото и стимулира отделянето на токсини. Зелените й листа съдържат едни от най-мощните антиканцерогенни елементи, които обикновено срещаме в броколите например. Така руколата заслужено се нарежда сред любимите храни на всеки, който се стреми към добро здраве.

Ако планирате бременност, 100 гр. рукола може да ви осигури половината дневна дажба от фолиева киселина, така че смело си поръчайте голяма салата. Тя ще ви достави и солидна доза витамин А и ще ви защити от лъчи на слънцето. Ако изпитвате необяснима умора и ленивост, може би не ви достига витамин B. Редовният прием на вкусния зеленчук ще регулира метаболизма ви и ще помогне да се справите с умората. Една вкусна салата ще ви достави и ценна доза желязо, особено ако скоро сте боледували или страдате от анемия.

Как да изберете и приготвите рукола?
Руколата се среща и под наименованието ерука или рокет. Може да я намерите на големите пазари или вакуумирана в пакети в супермаркетите. За да я съхраните, почистете я от дръжки и корени, накиснете я в студена вода, изплакнете я и я завийте във влажна кърпа. Съхранявайте я в хладилник до използването и. Руколата е най-приятна в салати, но ако случайно леко увехне винаги може да я приготвите под формата на песто или да я сготвите вместо спанак.

Тази статия е на: ladyzone.bg